De uitfasering van chemische en synthetische koudemiddelen is sinds een aantal jaar officieel. Het is tijd om de mogelijkheden van natuurlijke koudemiddelen te vergelijken. Vijf jaar geleden richtte de aandacht zich voornamelijk op de energie- en subsidievoordelen van natuurlijke koudemiddelen. Nu heeft de wetgever ons echter een duwtje in de rug gegeven om een koelmiddel te kiezen. De Europese Unie heeft duidelijk aangegeven dat koudemiddelen die een negatieve invloed hebben op het broeikaseffect worden verboden of beperkt in productie. In de toekomst moeten we ons richten op natuurlijke koudemiddelen.
Ammoniak en kooldioxide worden al veel gebruikt in de markt voor middelgrote en grote koelsystemen. Voor kleine consumententoepassingen zijn bijna alle fabrikanten overgestapt op propaan, butaan of isobutaan. Echter, het gebied dat nog steeds moet worden gevuld, zijn de kleine tot middelgrote commerciële en industriële koelsystemen.
Laten we nu eens dieper ingaan op propaan en waarom het een haalbare optie is voor kleine en middelgrote koelsystemen.
Bijdrage aan het Broeikaseffect
De bijdrage aan het broeikaseffect wordt gemeten met de Global Warming Potential (GWP), die aangeeft hoeveel een bepaald koudemiddel bijdraagt aan het broeikaseffect in vergelijking met CO2. De GWP van CO2 is natuurlijk 1. Uit de tabel blijkt dat de bijdrage van propaan, butaan en isobutaan aan het broeikaseffect minimaal is en voldoet aan de geldende wetgeving.
Temperatuurbereik van Gebruik
Hier is het verdampingspunt bij atmosferische druk van belang:
- Propaan: -42,5°C
- Butaan: -1,0°C
- Isobutaan: -12,4°C
Propaan vertoont eigenschappen vergelijkbaar met die van R22, wat het geschikt maakt voor zowel invriezen als koelen. Butaanvarianten zijn vooral geschikt voor koeltoepassingen.
Veiligheid van Propaan, Butaan en Isobutaan
Alle drie de gassen vallen in veiligheidsgroep A3 volgens NPR7600, wat gebaseerd is op ontvlambaarheid en toxiciteit. Voor kleine systemen met een lage koelmiddelinhoud, zoals koelkasten tot 150 gram, en Airco’s en Warmtepompen tot 998 gram, is propaan geschikt. Voor grotere systemen is een indirect systeem met buitenopstelling een praktische optie, hoewel extra pompenergie vereist is. Binnen ATEX-zones (ATEX staat voor ATmosphères EXplosives) met meer dan 50 kg koudemiddelinhoud worden de kosten voor extra brandveilige componenten echter prohibitief.
Conclusie
Kortom, voor buitenopstelling van koelinstallaties met een indirect systeem is propaan een haalbaar alternatief tot 50 kg koudemiddelinhoud op basis van veiligheidsoverwegingen. De koel- en verwarmingseigenschappen van propaan zijn vergelijkbaar, zo niet beter, dan die van de huidige synthetische koelmiddelen zoals R410a of R32.
Geen reacties